Jagodzianka z kruszonką

Lista składników

  • Lody Owoce Leśne (2 gałki)
  • Mieszanka owoców leśnych mrożonych (rozmrożone i posłodzone)
  • Sos z białej czekolady z jogurtem (rozpuszczona biała czekolada wystudzona i połączona z jogurtem naturalnym)
  • Świeże owoce (malina, morwa)
  • Palone mleko (posypka zrobiona wcześniej z mleka w proszku i masła)

Palone mleko:

  • Mleko w proszku 120 g
  • Masło 82% 90 gr
  • Cukier puder 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Mieszanka owoców leśnych
  • Jogurt naturalny połączony z czekoladą
  • Odrobina bitej śmietany, aby położyć na lody
  • Lody
  • Owoce do dekoracji, liście mięty, posypka palone mleko

Jak przygotować palone mleko:

  • Na suchej patelni podgrzewamy mleko w proszku ciągle mieszając, gdy zacznie się karmelizować (zmianiać kolor) dodajemy cukier puder i masło ale małymi partiami. Podgrzewamy do momentu aż palone mleko będzie sypkie i suche. Na koniec dodajemy sczyptę soli. Przechowujemy w pojemniczku w suchym miejscu.

Do pobrania:

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Owoce leśne Owoce leśne
Wanilia z sorbetem porzeczkowym Wanilia z sorbetem porzeczkowym
Jagodowe o smaku ciasteczkowym Jagodowe o smaku ciasteczkowym