Lista składników
- Lody Owoce Leśne (2 gałki)
- Mieszanka owoców leśnych mrożonych (rozmrożone i posłodzone)
- Sos z białej czekolady z jogurtem (rozpuszczona biała czekolada wystudzona i połączona z jogurtem naturalnym)
- Świeże owoce (malina, morwa)
- Palone mleko (posypka zrobiona wcześniej z mleka w proszku i masła)
Palone mleko:
- Mleko w proszku 120 g
- Masło 82% 90 gr
- Cukier puder 1 łyżeczka
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
- Mieszanka owoców leśnych
- Jogurt naturalny połączony z czekoladą
- Odrobina bitej śmietany, aby położyć na lody
- Lody
- Owoce do dekoracji, liście mięty, posypka palone mleko
Jak przygotować palone mleko:
- Na suchej patelni podgrzewamy mleko w proszku ciągle mieszając, gdy zacznie się karmelizować (zmianiać kolor) dodajemy cukier puder i masło ale małymi partiami. Podgrzewamy do momentu aż palone mleko będzie sypkie i suche. Na koniec dodajemy sczyptę soli. Przechowujemy w pojemniczku w suchym miejscu.