Słodkie endorfiny
Słodki smak jest jednym z najbardziej lubianych i cenionych przez ludzi doznań kulinarnych. Jest on związany z wydzielaniem endorfin – substancji chemicznych w mózgu, które odpowiadają za uczucie euforii. Może działać jako naturalny antydepresant, poprawiając na chwilę nastrój i dodając radość do codziennego życia.
Lody na poprawę humoru
Chyba każdy widział chociaż jeden amerykański film albo serial, w którym lody były najlepszym lekarstwem na życiowe niepowodzenia. Chociażby scena z kultowego serialu „Friends”, kiedy Monica i Rachel uczą Chandlera, jak poradzić sobie ze smutkiem po rozstaniu – kubełek lodów gra tutaj kluczową rolę „pocieszyciela”.
Ważne wydarzenia idą w parze ze smakiem
Posiłki i desery o słodkim smaku mogą dostarczyć nie tylko przyjemności z jedzenia, ale także wiązać się ze wspomnieniami – tradycjami wyniesionymi z rodzinnego domu, celebracją świąt czy ważnymi spotkaniami, które zapadają w pamięć także poprzez wyjątkowe smaki.
To szansa na kreowanie smaków, które nie tylko zachwycą kubki smakowe, ale również korzystnie wpłyną na nastrój Twoich klientów, będą towarzyszyły im w ważnych spotkaniach i wydarzeniach życiowych – np. podczas uroczystości rodzinnych, organizowanych w Twojej restauracji.
Postaw na niecodzienne dania z lodami w roli głównej
Zachwyć swoich klientów innowacyjnym podejściem do gastronomii, pokaż że jesteś na bieżąco z trendami i znasz potrzeby najbardziej wymagających konsumentów. Opracuj pomysły, które doskonale pokazują, że lody mogą być przysłowiową wisienką na torcie w wytrawnych daniach – dodając nie tylko odświeżający smak, ale także ciekawy kontrast temperatury i konsystencji.
Lodowe guacamole
Klasyczne guacamole z awokado, pomidorami, cebulą i limonką, podane na dużym liściu sałaty i udekorowane Sorbetem Cytrynowym Schöller.
Sałatka z gruszkami i serem gorgonzola na lodach
Sałata mieszana z kawałkami świeżej gruszki, orzechami włoskimi i serem gorgonzola, podana na poduszce z Lodów Waniliowych Schöller.
Lodowe kanapki z wędzonym łososiem
Grube plastry wędzonego łososia, kremowy ser, plastry ogórka i marynowane czerwone cebulki podane obok gałki Lodów Cream Schöller.