Poznaj kilka strategii, które mogą pomóc rozszerzyć gastronomiczne horyzonty Twoich gości i przekonać ich do niezobowiązującego spróbowania czegoś nowego.
Degustacje i specjalne wydarzenia kulinarno-gastronomiczne
Organizowanie degustacji, festiwali kulinarnych czy tematycznych wieczorów gastronomicznych może być doskonałą okazją do zaprezentowania gościom różnorodności smaków i potraw. Podczas takich wydarzeń można podać specjalne menu degustacyjne, które zachęci do próbowania nowych kombinacji smakowych. Ciekawym pomysłem będzie też zaproszenie gości do wspólnego gotowania lub zaoferowanie tematycznych mini kursów kulinarnych dla amatorów. Z takich ofert w ramach integracji chętnie skorzystają konkretne grupy osób, jak pracownicy firm czy przyjaciele, którzy chcą spędzić ciekawie czas.
Menu degustacyjne
Zaoferowanie specjalnego menu degustacyjnego, czyli po prostu małych porcji potraw będzie doskonałym sposobem na zachęcenie gości do spróbowania nowych pozycji z menu. Może to być podane w formie ciekawej przystawki czy deseru. Mała porcja, a tym samym atrakcyjna cena z pewnością bardziej zachęci klientów do spróbowanie czegoś ekstra – zwłaszcza, jeśli dania będą naprawdę wyjątkowe, jak np.
Łosoś ze szparagami z Sorbetem Mango-Marakuja.
Promocje i oferty specjalne
Promocje to coś, co Polacy uwielbiają, niezależnie od tego, czy idą na zakupy do supermarketu czy zamawiają obiad w restauracji. Warto rozważyć zatem oferty na specjalne okazje, jak np. Walentynki czy Dzień Dziecka i promocje tematyczne – np. z okazji Dnia Kawy przy zamówieniu deseru z lodami mała czarna gratis. Takie akcje będą jeszcze skuteczniejsze, gdy odpowiednio wcześniej wypromujesz je w swoich mediach społecznościowych czy w samym lokalu.
Zalecenia personelu
Do próbowania nowych pozycji w menu możesz też zachęcać gości na co dzień, bez oczekiwania na specjalne okazje. Do skutecznej rekomendacji wystarczy dobrze przeszkolony, profesjonalny personel. To właśnie kelner będzie odgrywał kluczową rolę w zachęcaniu gości do eksperymentowania z nowymi smakami. Obsługa stolika może dzielić się swoją wiedzą na temat dań, rekomendować nowe pozycje w menu i udzielać informacji na temat składników i przygotowania potraw.
Atrakcyjne menu i zachęcający wygląd dań
Starannie zaprojektowane i zróżnicowane menu może zainspirować gości do eksperymentowania z nowymi smakami. W myśl zasady wyróżnij się albo zgiń – zaskocz swoich klientów i zaoferuj im niecodzienne połączenie słodko-wytrawnych smaków. Zaprezentuj wyjątkowe
dania z lodami Schöller w swoim menu – niech same zdjęcia będą obietnicą niezwykłych doznań kulinarnych, a mistrzowska kompozycja na talerzu potwierdzi kunszt podawania dań w Twoim lokalu. Tak atrakcyjne opracowanie oraz podanie potraw przyciągnie uwagę gości i zachęci ich do spróbowania czegoś nowego.