Łosoś ze szparagami z Sorbetem Mango-Marakuja

Lista składników

  • Sorbet Mango-Marakuja (1 gałka)
  • Filet z łososia 120 g
  • Szparagi zielone 3 szt.
  • Puree z buraka 100 g
  • Chips ze skóry łososia 1 szt.
  • Liście młodego buraka (do dekoracji)

Sos z rokitnika:

  • Owoce rokitnika 100 g
  • Cukier 15 g

Sposób przygotowania

  • Owoce rokitnika gotujemy w wodzie, dodajemy cukier, następnie przecieramy przez sitko na gładko (zostawiamy kilka owoców do dekoracji).
  • Filet z łososia solimy, obsmażamy z dwóch stron, następnie wkładamy do piekarnika na 8 minut w temperaturze 150°C.
  • Szparagi blanszujemy i przysmażamy na maśle.
  • Buraka pieczemy w piekarniku do miękkości, następnie obieramy, kroimy drobno, dodajemy masło, trochę wody i blendujemy.
  • Doprawiamy do smaku i przecieramy na drobnym sicie.

Chips ze skóry łososia:

  • Skórę łososia układamy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, przykrywamy blachą, aby się nie powyginały, suszymy w piecu około 1 godziny w temperaturze 100°C.
  • Suszoną skórę z łososia smażymy na głębokim oleju do momentu uzyskania chrupkości.

Sposób podania

  • Na talerzu układamy zblanszowane szparagi, a na nie kładziemy filet z łososia.
  • Całość polewamy sosem z rokitnika, a na łososia kładziemy chips ze skóry.
  • Obok układamy puree z buraka oraz młode listki buraka i owoce rokitnika.
  • Kompozycję zwieńczamy gałką Sorbetu Mango-Marakuja Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Mango-Marakuja Mango-Marakuja
Cream <br><small> ze śmietanką</small> Cream ze śmietanką
Wanilia-Porzeczka Wanilia-Porzeczka