Lista składników
- Lody Trójsmak Zielona Budka (Pistacjowe, Śmietankowe, Karmel z solą)
- Prażone orzechy laskowe, włoskie lub mieszane (80 g)
- Cukier (5 łyżek)
- Woda (2 łyżki)
- Herbatniki
- Owoce sezonowe
- Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
- Orzechy drobno siekamy – tak, aby były widoczne kawałki.
- W małym garnuszku gotujemy wodę z cukrem i orzechami, całość podgrzewamy, aż cukier zamieni się w jasnobrązowy karmel. Ważne, żeby nie spalić karmelu – wtedy staje się gorzki.
- Wszystko przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Sposób podania
- Przed podaniem, orzechy z karmelem kruszymy w rękach lub kroimy nożem.
- W pucharkach umieszczamy 2–3 gałki lodów i dodajemy posypkę oraz owoce.