Jak wspierać gości podczas upałów?
Latem, gdy temperatura jest bardzo wysoka, to właśnie lokale gastronomiczne mogą stać się oazami chłodu i komfortu dla swoich gości. Zapewnienie odpowiednich warunków, by klienci czuli się komfortowo, może przyciągnąć więcej osób i wpłynąć pozytywnie na ich doświadczenie. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów, jak możesz wspierać swoich gości w walce z upałami.
Klimatyzacja i wentylacja
Klimatyzacja - najważniejszym i najbardziej skutecznym sposobem w walce z upałem jest zapewnienie sprawnie działającej klimatyzacji. Regularne przeglądy i konserwacja urządzeń chłodzących są kluczowe, by zapewnić optymalną temperaturę w lokalu i dać wytchnienie zarówno klientom, jak i obsłudze restauracji.Wentylatory - w miejscach, gdzie klimatyzacja może być niewystarczająca lub niewykonalna, warto zainwestować w wentylatory, które mogą znacząco poprawić cyrkulację powietrza i komfort gości.
Chłodne napoje
Woda - oferowanie darmowej, zimnej wody powinno być standardem. Można również przygotować wodę z dodatkiem cytryny, mięty lub ogórka, aby była bardziej orzeźwiająca. To rozwiązanie świetnie sprawdzi się także, gdy przed lokalem goście będą czekać na przydzielenie stolika. Warto wydelegować jedną osobę z obsługi, która będzie częstowała klientów chłodnym, orzeźwiającym napojem. Pamiętaj także o wodzie dla potrzebujących piesków - ich opiekunowie z pewnością docenią tak życzliwy gest.Koktajle - specjalne letnie menu z orzeźwiającymi koktajlami zarówno alkoholowymi, jak i bezalkoholowymi może przyciągnąć gości szukających ochłody. Smoothie, lemoniady, mrożone herbaty i kawy to doskonałe propozycje na upały.
Lekkie i orzeźwiające potrawy
Letnie menu powinno zawierać lekkie, orzeźwiające dania, takie jak Łosoś ze szparagami z Sorbetem Mango-Marakuja, Pierożki gyoza z indykiem z Sorbetem Cytrynowym czy Krewetki z chili i kolendrą z Sorbetem Cytrynowym. Serwowanie lekkostrawnych i orzeźwiających w smaku dań pomoże gościom czuć się lżej i bardziej komfortowo. To samo dotyczy deserów – w upalne dni proponuj delikatne, lekko słodkie ochłodzenie oraz desery na bazie owoców. Świetnie sprawdzi się tutaj Mus borówkowy z bezikami i Lodami Lion, Deska Lodów, Owocowe kuleczki z Lodami Smarties, czy Sezonowe owoce w kokosie z Lodami AfterEight.Zacienione miejsca na zewnątrz
Parasole i markizy - jeśli Twój lokal ma przynależny ogródek, koniecznością będą parasole dla gości, którzy chcą spędzać czas na świeżym powietrzu. Parasole, markizy i inne formy ochrony przed słońcem pozwolą na komfortowe korzystanie z ogródka nawet w upalne dni.Drzewa i rośliny - warto wykorzystać roślinność, aby stworzyć naturalny cień. Drzewa i duże donice z roślinami mogą nie tylko chronić przed słońcem, ale również poprawić estetykę przestrzeni zewnętrznej i dodać jej naturalności, w której każdy poczuje się dobrze.
Mgiełki wodne To rozwiązanie sprawdzi się w miejscach, gdzie ogródek jest spory i można wydzielić np. swobodną strefę działania mgiełki wodnej. Taki system może znacząco obniżyć temperaturę wokół stolików, a także z pewnością spodoba się najmłodszym klientom lokalu.
Obsługa klienta
Szkolenie personelu - personel powinien być zawsze przeszkolony w zakresie udzielania pierwszej pomocy. Reagowanie na wszelkie symptomy przegrzania z odpowiednią empatią i szybkością może zapobiec bowiem poważnym konsekwencjom zdrowotnym. Obsługa restauracji może się pokazać natomiast jako w pełni profesjonalna i empatyczna – po prostu taka, która staje na wysokości zadania, cokolwiek się dzieje w lokalu.Szybka obsługa - w upalne dni goście mogą być mniej cierpliwi i bardziej wymagający. Zapewnienie sprawnej i szybkiej obsługi, szczególnie serwowania napojów, będzie w tej sytuacji kluczowe.
Nie zapominaj jednak o potrzebach swojego personelu! Aby obsługa mogła wspierać klientów, sama musi mieć zapewniony komfort pracy.