Pierożki gyoza z indykiem z Sorbetem Cytrynowym

Lista składników

  • Sorbet Cytrynowy (1 gałka)

Ciasto na pierogi:

  • Mąka pszenna (typ 550) 400 g
  • Ciepła woda 200 ml
  • Sól szczypta

Farsz:

  • Mielone mięso z indyka 250 g
  • Kapusta pekińska 1 szklanka
  • Szczypiorek dymka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

  • Olej do smażenia
  • Czarny sezam
  • Grzyby enoki
  • Dziki brokuł 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Ogórek 1 szt.
  • Algi morskie do sushi

Sposób przygotowania

  • Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a dymkę oraz kapustę pekińską drobno siekamy.
  • Dodajemy składniki do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym i wszystko bardzo dokładnie mieszamy – najlepiej dłońmi.
  • Blat podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy ciasto, podobnie jak na pierogi.
  • Wykrawamy okrągłe porcje ciasta, układamy na nich porcje farszu i zlepiamy. Ważne, aby zrobić harmonijkę, zaczynając od górnej części pieroga.
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na rozgrzanym tłuszczu pierożki gyoza płaską częścią do dołu i podsmażamy, aż staną się chrupiące. Następnie wlewamy trochę gorącej wody, tak aby przykryć całe dno patelni (3–5 mm wody), przykrywamy patelnię i gotujemy przez 6–8 minut, aż staną się miękkie i woda wyparuje.

Sposób podania

  • Na dnie bambusowego parownika kładziemy algi morskie.
  • Pierożki układamy w półkolu, a na drugiej połowie okręgu kładziemy ugotowane warzywa oraz grzyby.
  • Posypujemy całość czarnym sezamem.
  • Na środku kompozycji umieszczamy gałkę Sorbetu Cytrynowego Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Cytrynowy Cytrynowy
Maple Walnut Maple Walnut
Kit Kat Kit Kat