Angielski pudding imbirowo-limonkowy z Lodami Czarna Wiśnia

Lista składników

  • Lody Czarna Wiśnia (1 gałka)
  • Daktyle 250 g
  • Imbir świeży starty 50 g
  • Skórka z limonki starta 50 g
  • Jajko L 2 szt.
  • Cukier 200 g
  • Mąka pszenna (typ 500) 250 g
  • Olej rzepakowy 150 g
  • Proszek do pieczenia 20 g

Polewa karmelowa:

  • Cukier drobny 150 g
  • Masło 60 g
  • Śmietanka 36% 150 g
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

  • Daktyle moczymy w gorącej wodzie 15 min, blendujemy na gładko i studzimy.
  • Dodajemy jajka, następnie olej, cukier i imbir. Po wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczemy w 170°C przez 50 min.
  • Karmelizujemy cukier, dodajemy masło i szybko mieszając dolewamy śmietankę.

Sposób podania

  • W środku miseczki układamy kawałek ciasta.
  • Na cieście kładziemy gałkę Lodów Czarna Wiśnia Schöller.
  • Całość polewamy karmelem i dookoła układamy owoce sezonowe.
  • Deser dekorujemy listkami mięty.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Czarna wiśnia Czarna wiśnia
Truskawka Truskawka
Pomarańcza-Czekoladaz sosem pomarańczowym Pomarańcza-Czekoladaz sosem pomarańczowym