Lista składników
- Lody Czarna Wiśnia (1 gałka)
- Daktyle 250 g
- Imbir świeży starty 50 g
- Skórka z limonki starta 50 g
- Jajko L 2 szt.
- Cukier 200 g
- Mąka pszenna (typ 500) 250 g
- Olej rzepakowy 150 g
- Proszek do pieczenia 20 g
Polewa karmelowa:
- Cukier drobny 150 g
- Masło 60 g
- Śmietanka 36% 150 g
- Owoce sezonowe do dekoracji
- Listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
- Daktyle moczymy w gorącej wodzie 15 min, blendujemy na gładko i studzimy.
- Dodajemy jajka, następnie olej, cukier i imbir. Po wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Pieczemy w 170°C przez 50 min.
- Karmelizujemy cukier, dodajemy masło i szybko mieszając dolewamy śmietankę.
Sposób podania
- W środku miseczki układamy kawałek ciasta.
- Na cieście kładziemy gałkę Lodów Czarna Wiśnia Schöller.
- Całość polewamy karmelem i dookoła układamy owoce sezonowe.
- Deser dekorujemy listkami mięty.