Croissant z Lodami Słona Pistacja

Lista składników

  • Lody Słona Pistacja (1 gałka)
  • Croissant 1 szt.

Krem angielski 100 ml:

  • Mleko 3,2% 250 ml
  • Śmietana kremówka 30% 250 ml
  • Żółtka jajka 6 szt.
  • Cukier z wanilią 1/3 szklanki
  • Pistacje
  • Maliny
  • Borówki
  • Listki mięty (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  • Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę – należy dobrze podgrzać.
  • Żółtka ucieramy z cukrem w osobnej misce, dodajemy do nich podgrzane mleko ze śmietanką. Miskę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą i mieszamy, aż krem nam zgęstnieje.

Sposób podania

  • Grzebieniem cukierniczym rozprowadzamy krem angielski, tworząc okrąg na talerzu.
  • Croissanta kroimy na dwie części. Jedną połowę ustawiamy na sztorc, a drugą kładziemy po boku talerza.
  • Przy leżącej części croissanta kładziemy gałkę Lodów Słona Pistacja Schöller i posypujemy całość posiekanymi pistacjami.
  • Dekorujemy malinami, pokrojonymi borówkami oraz listkami mięty.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Słona Pistacja Słona Pistacja
Bakaliowe Bakaliowe
Cream  ze śmietanką Cream ze śmietanką