Lista składników
- Lody Słona Pistacja (1 gałka)
- Croissant 1 szt.
Krem angielski 100 ml:
- Mleko 3,2% 250 ml
- Śmietana kremówka 30% 250 ml
- Żółtka jajka 6 szt.
- Cukier z wanilią 1/3 szklanki
- Pistacje
- Maliny
- Borówki
- Listki mięty (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę – należy dobrze podgrzać.
- Żółtka ucieramy z cukrem w osobnej misce, dodajemy do nich podgrzane mleko ze śmietanką. Miskę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą i mieszamy, aż krem nam zgęstnieje.
Sposób podania
- Grzebieniem cukierniczym rozprowadzamy krem angielski, tworząc okrąg na talerzu.
- Croissanta kroimy na dwie części. Jedną połowę ustawiamy na sztorc, a drugą kładziemy po boku talerza.
- Przy leżącej części croissanta kładziemy gałkę Lodów Słona Pistacja Schöller i posypujemy całość posiekanymi pistacjami.
- Dekorujemy malinami, pokrojonymi borówkami oraz listkami mięty.