Lista składników
- Lody Milka (2 gałki)
Makaroniki (ok. 36 sztuk):
- Zmielone migdały bez skórki 70 g
- Cukier puder 100 g
- Białko 50 g
- Szczypta soli
- Barwniki spożywcze
- Wafel do lodów
- Czekolada Milka
- Porzeczka czerwona
Sposób przygotowania
- Migdały mieszamy z połową cukru pudru, mielimy i przesiewamy przez sitko. Odstawiamy na bok.
- Białko musimy dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodajemy kakao i miksujemy krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Dalej miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Następnie możemy dodać trochę barwnika spożywczego lub możemy wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach – mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszamy dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać / opadać ze szpatułki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przekładamy do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7–10 mm.
- Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskamy masę, tworząc makaroniki o średnicy ok. 3 cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachą z przygotowanymi makaronikami stukamy kilkakrotnie o blat. Odstawiamy na ok. 20–60 min, aby makaroniki obeschły. Makaroniki będą gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia nie będzie się kleić.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 140°C, włączamy termoobieg. Makaroniki pieczemy ok. 15 min.
- Po upieczeniu zostawiamy makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągamy z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przekładamy nadzieniem.
Sposób podania
- Lody Milka Schöller wkładamy do wafelka i układamy na talerzu.
- Dekorujemy makaronikami.
- Talerz posypujemy wiórkami czekolady, dajemy gałązki porzeczki i świeżą miętę.