Makaroniki migdałowe z Lodami Milka

Lista składników

  • Lody Milka (2 gałki)

Makaroniki (ok. 36 sztuk):

  • Zmielone migdały bez skórki 70 g
  • Cukier puder 100 g
  • Białko 50 g
  • Szczypta soli
  • Barwniki spożywcze

  • Wafel do lodów
  • Czekolada Milka
  • Porzeczka czerwona

Sposób przygotowania

  • Migdały mieszamy z połową cukru pudru, mielimy i przesiewamy przez sitko. Odstawiamy na bok.
  • Białko musimy dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodajemy kakao i miksujemy krótko, aż powstanie jednolity kolor.
  • Dalej miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Następnie możemy dodać trochę barwnika spożywczego lub możemy wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach – mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
  • Powoli mieszamy dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać / opadać ze szpatułki.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przekładamy do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7–10 mm.
  • Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskamy masę, tworząc makaroniki o średnicy ok. 3 cm (masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  • Blachą z przygotowanymi makaronikami stukamy kilkakrotnie o blat. Odstawiamy na ok. 20–60 min, aby makaroniki obeschły. Makaroniki będą gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia nie będzie się kleić.
  • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 140°C, włączamy termoobieg. Makaroniki pieczemy ok. 15 min.
  • Po upieczeniu zostawiamy makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągamy z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
  • Gotowe makaroniki przekładamy nadzieniem.

Sposób podania

  • Lody Milka Schöller wkładamy do wafelka i układamy na talerzu.
  • Dekorujemy makaronikami.
  • Talerz posypujemy wiórkami czekolady, dajemy gałązki porzeczki i świeżą miętę.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Milka Milka
Maple Walnut Maple Walnut
Wanilia Wanilia