Sernik z czekoladą z Lodami o Smaku Bezowym z sosem malinowym

Lista składników

  • Lody o Smaku Bezowym z sosem malinowym (1 gałka)

Sernik:

  • Mąka pszenna 250 g
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 180 g
  • Masło 150 g
  • Ser na sernik 750 g
  • Budyń śmietankowy 40 g
  • Skórka z 2 cytryn
  • Czekolada 50 g
  • Mini bezy (do dekoracji)
  • Maliny (do dekoracji)

Coulis malinowy:

  • Maliny 250 g
  • Cukier 20 g
  • Sok z cytryny 30 ml
  • Listki mięty (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  • Kruche ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy 30 g cukru i jedno jajko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Masa serowa: Ser biały łączymy z budyniem, skórką z cytryny, 150 g cukru oraz jajkiem.
  • Spód tarty: Stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na nią schłodzone ciasto. Następnie wałkujemy je i na końcu wykładamy nim formę na tartę.
  • Podpiekanie spodu: Wierzch surowego ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15–20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C.
  • Pieczenie: Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
  • Coulis malinowe: Miksujemy owoce z cukrem i sokiem z cytryny i przecieramy przez sito

Sposób podania

  • Na środku talerzyka układamy kawałek sernika.
  • Następnie polewamy go czekoladą i dekorujemy malinami oraz mini bezami.
  • Dodajemy 1 gałkę Lodów o Smaku Bezowym z sosem malinowym Schöller. Na koniec polewamy całość coulis malinowym i dekorujemy listkiem mięty.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Smak Bezowy z sosem malinowym Smak Bezowy z sosem malinowym
Milka Milka
Cream  ze śmietanką Cream ze śmietanką