Lista składników
- Lody o Smaku Bezowym z sosem malinowym (1 gałka)
Sernik:
- Mąka pszenna 250 g
- Jajka 2 szt.
- Cukier 180 g
- Masło 150 g
- Ser na sernik 750 g
- Budyń śmietankowy 40 g
- Skórka z 2 cytryn
- Czekolada 50 g
- Mini bezy (do dekoracji)
- Maliny (do dekoracji)
Coulis malinowy:
- Maliny 250 g
- Cukier 20 g
- Sok z cytryny 30 ml
- Listki mięty (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Kruche ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy 30 g cukru i jedno jajko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Masa serowa: Ser biały łączymy z budyniem, skórką z cytryny, 150 g cukru oraz jajkiem.
- Spód tarty: Stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na nią schłodzone ciasto. Następnie wałkujemy je i na końcu wykładamy nim formę na tartę.
- Podpiekanie spodu: Wierzch surowego ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15–20 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C.
- Pieczenie: Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
- Coulis malinowe: Miksujemy owoce z cukrem i sokiem z cytryny i przecieramy przez sito
Sposób podania
- Na środku talerzyka układamy kawałek sernika.
- Następnie polewamy go czekoladą i dekorujemy malinami oraz mini bezami.
- Dodajemy 1 gałkę Lodów o Smaku Bezowym z sosem malinowym Schöller. Na koniec polewamy całość coulis malinowym i dekorujemy listkiem mięty.