Lista składników
- Lody Pomarańczowo-Czekoladowe z sosem pomarańczowym (1 gałka)
Ciasto na naleśniki:
- Mąka 1 szklanka
- Jajka 2 szt.
- Mleko 1 szklanka
- Woda gazowana ¾ szklanki
- Sól szczypta
- Olej 3 łyżki
Serek waniliowy:
- Ser twarogowy 250 g
- Cukier 30 g
- Śmietanka 30 % 50 ml
- Laska wanilii
- Pokruszona beza
- Świeże maliny do dekoracji
- Kandyzowany plaster pomarańczy
- Listki mięty (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Do misy blendera wkładamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na gładką masę. Pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem.
- Naleśniki smażymy na patelni 25 cm.
- Twaróg, cukier i śmietankę wyrabiamy na jednolitą masę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka i dodajemy do masy twarogowej.
Sposób podania
- Na środku talerza kładziemy złożony w pięciokąt naleśnik z serkiem waniliowym.
- Talerz dekorujemy maliną, kandyzowanym plastrem pomarańczy oraz listkami mięty.
- Na środek naleśnika kładziemy gałkę Lodów Pomarańczowo-Czekoladowych z sosem pomarańczowym Schöller.
- Całość posypujemy pokruszoną bezą.