Czarne gofry z Lodami Oreo

Lista składników

  • Lody Oreo (1 gałka)
  • Ciasteczka Oreo
  • Mąka pszenna 320 g
  • Mleko 500 ml
  • Woda mineralna gazowana 3 łyżki
  • Jajka 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól szczypta
  • Sepia 1 łyżeczka
  • Olej roślinny 1/3 szklanki + do posmarowania gofrownicy
  • Truskawki 2 szt.
  • Puder z truskawek 20 g

Sposób przygotowania

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
  • Pozostałe składniki na ciasto umieszczamy w dużym naczyniu i miksujemy na gładką masę.
  • Następnie do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto nakładamy chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy.
  • Masę rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Gofry pieczemy przez ok. 4–5 minut.

Sposób podania

  • Dużego gofra przekrajamy na pół.
  • Jedną część kładziemy na środek talerza, a na niej gałkę Lodów Oreo.
  • Drugą część gofra opieramy o gałkę.
  • Dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami oraz ciasteczkami Oreo.
  • Całość posypujemy pudrem truskawkowym.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Oreo Oreo
Wanilia Wanilia
After Eight After Eight