Lista składników
- Lody Oreo (1 gałka)
- Ciasteczka Oreo
- Mąka pszenna 320 g
- Mleko 500 ml
- Woda mineralna gazowana 3 łyżki
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżka
- Sól szczypta
- Sepia 1 łyżeczka
- Olej roślinny 1/3 szklanki + do posmarowania gofrownicy
- Truskawki 2 szt.
- Puder z truskawek 20 g
Sposób przygotowania
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki na ciasto umieszczamy w dużym naczyniu i miksujemy na gładką masę.
- Następnie do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
- Ciasto nakładamy chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy.
- Masę rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Gofry pieczemy przez ok. 4–5 minut.
Sposób podania
- Dużego gofra przekrajamy na pół.
- Jedną część kładziemy na środek talerza, a na niej gałkę Lodów Oreo.
- Drugą część gofra opieramy o gałkę.
- Dekorujemy przekrojonymi na pół truskawkami oraz ciasteczkami Oreo.
- Całość posypujemy pudrem truskawkowym.