Lista składników
- Lody Czarna Wiśnia (1 gałka)
- Mleczko kokosowe 250 ml
- Drobna tapioka ½ szklanki
- Imbir korzeń świeży około 2 cm
- Skórka z limonki starta 50 g
- Cukier 2 łyżki
- Biały zamsz cukierniczy
- Wiśnie kandyzowane
- Maliny
- Czekolada gorzka
- Świeża mięta
Spód:
- Daktyle suszone 80 g
- Orzechy ziemne prażone 100 g
Biszkopt waniliowo-szpinakowy:
- Jajko 1 szt.
- Cukier 20 g
- Cukier wanilinowy 15 g
- Mąka 20 g
- Proszek do pieczenia 5 g
- Olej roślinny 5 g
- Szpinak 50 g
Sposób przygotowania
- Ubijamy jajko z cukrem, aż powstanie bardzo puszysta masa (około 2 minuty z dużą prędkością).
- Ze szpinaku wyciskamy sok i stopniowo po 1 łyżce dodajemy do ciasta, aż uzyskamy pożądany kolor.
- Dodajemy dobrze przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
- Wlewamy olej roślinny i ponownie mieszamy.
- Wypełniamy ciastem papierowe kubki – nieco mniej niż do połowy.
- Wstawiamy do mikrofalówki (moc 800) na około 1 minutę.
- Do niewielkiego garnka wlewamy mleko kokosowe ze startym i przetartym przez sito imbirem i gotujemy.
- Następnie odmierzamy odpowiednią ilość tapioki i dodajemy do mleka razem z cukrem. Gotujemy około 15–20 minut, co chwilę mieszając, aż perły tapioki staną się szkliste.
- Gotową masę przelewamy do formy silikonowej. Chłodzimy dobrze w szokówce lub w zamrażarce, a następnie wyjmujemy pudding z silikonu i spryskujemy białym zamszem.
- Daktyle i orzechy blendujemy na gładką masę, wałkujemy na grubość 3–4 mm i wycinamy kształt silikonu. Kładziemy gotowy pudding.
- Kiedy pudding ostygnie, na wierzch dodajemy pulpę mango.
- Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Sposób podania
- Z boku talerza kładziemy pudding, a na nim wiśnie kandyzowane i miętę.
- Biszkopt wyjmujemy z kubeczka, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
- Dekorujemy maliną i wiórkami czekolady.
- Na talerzu układamy gałkę Lodów Czarna Wiśnia Schöller.