Chłodnik litewski z Sorbetem Cytrynowym

Lista składników

  • Sorbet Cytrynowy (1 gałka)
  • Botwinka 1 pęczek
  • Woda lub wywar warzywny 500 ml
  • Koperek ½ pęczka
  • Drobny szczypiorek ½ pęczka
  • Ogórek 1 szt.
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Maślanka 500 ml
  • Jogurt naturalny 250 ml
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Sól 1 płaska łyżka
  • Cukier 1 płaska łyżka
  • Jajka ugotowane na twardo 2 szt.

Sposób przygotowania

  • Botwinkę gotujemy w wywarze warzywnym lub w wodzie. Wodę solimy, dodajemy sok z cytryny i cukier.
  • Do miski wlewamy maślankę oraz jogurt naturalny i dobrze mieszamy.
  • Warzywa ścieramy na grubej tarce, koper i szczypior drobno kroimy i dodajemy do miski z maślanką.
  • Po ugotowaniu i wystudzeniu, dodajemy również botwinkę i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.

Sposób podania

  • Wlewamy chłodnik na talerz.
  • Kładziemy połówkę jajka, dekorujemy kawałkiem rzodkiewki, ogórkiem i liściem botwiny.
  • Na środku kładziemy gałkę Sorbetu Cytrynowego Schöller.

Do pobrania:

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Karmelowe<br><small> z solą</small> Karmelowe z solą
Truskawka Truskawka
Truskawkowy Truskawkowy