Lista składników
- Sorbet Cytrynowy (1 gałka)
- Botwinka 1 pęczek
- Woda lub wywar warzywny 500 ml
- Koperek ½ pęczka
- Drobny szczypiorek ½ pęczka
- Ogórek 1 szt.
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Maślanka 500 ml
- Jogurt naturalny 250 ml
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Sól 1 płaska łyżka
- Cukier 1 płaska łyżka
- Jajka ugotowane na twardo 2 szt.
Sposób przygotowania
- Botwinkę gotujemy w wywarze warzywnym lub w wodzie. Wodę solimy, dodajemy sok z cytryny i cukier.
- Do miski wlewamy maślankę oraz jogurt naturalny i dobrze mieszamy.
- Warzywa ścieramy na grubej tarce, koper i szczypior drobno kroimy i dodajemy do miski z maślanką.
- Po ugotowaniu i wystudzeniu, dodajemy również botwinkę i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.
Sposób podania
- Wlewamy chłodnik na talerz.
- Kładziemy połówkę jajka, dekorujemy kawałkiem rzodkiewki, ogórkiem i liściem botwiny.
- Na środku kładziemy gałkę Sorbetu Cytrynowego Schöller.