Lista składników
- Sorbet Cytrynowy (1 gałka)
 - Botwinka 1 pęczek
 - Woda lub wywar warzywny 500 ml
 - Koperek ½ pęczka
 - Drobny szczypiorek ½ pęczka
 - Ogórek 1 szt.
 - Rzodkiewka 1 pęczek
 - Maślanka 500 ml
 - Jogurt naturalny 250 ml
 - Sok z cytryny 2 łyżki
 - Sól 1 płaska łyżka
 - Cukier 1 płaska łyżka
 - Jajka ugotowane na twardo 2 szt.
 
Sposób przygotowania
- Botwinkę gotujemy w wywarze warzywnym lub w wodzie. Wodę solimy, dodajemy sok z cytryny i cukier.
 - Do miski wlewamy maślankę oraz jogurt naturalny i dobrze mieszamy.
 - Warzywa ścieramy na grubej tarce, koper i szczypior drobno kroimy i dodajemy do miski z maślanką.
 - Po ugotowaniu i wystudzeniu, dodajemy również botwinkę i dokładnie wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku.
 
Sposób podania
- Wlewamy chłodnik na talerz.
 - Kładziemy połówkę jajka, dekorujemy kawałkiem rzodkiewki, ogórkiem i liściem botwiny.
 - Na środku kładziemy gałkę Sorbetu Cytrynowego Schöller.