Comber jagnięcy z Lodami Pomarańczowo-Czekoladowymi z sosem pomarańczowym

Lista składników

  • Lody Pomarańczowo-Czekoladowe z sosem pomarańczowym (1 gałka)
  • Comber jagnięcy 0,5 kg
  • Przyprawy do marynaty: sól 2 g, pieprz 1 g, tymianek 2 g, majeranek 2 g, czosnek 1 g

Puree marchwiowo-pomarańczowe:

  • Marchew 200 g
  • Masło 50 g
  • Sok z pomarańczy 60 ml
  • Sól
  • Imbir puder do smaku

  • Batat 1 sztuka na chipsy
  • Brokuł dziki 100 g
  • Marchew fioletowa 1 szt.
  • Sos pieprzowy 100 ml

Sposób przygotowania

  • Comber marynujemy w przyprawach minimum 12 godzin.
  • Przesmażamy cały comber na patelni na maśle i oleju na złocisty kolor. Wrzucamy do rozgrzanego pieca na 180°C na około 15 minut.
  • Po wyjęciu comber kroimy co jedna kostka.
  • Marchewkę fioletową i brokuły blanszujemy we wrzątku.
  • Marchew kroimy drobno, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość miksujemy, dodajemy sól, sok z pomarańczy, masło i imbir. Przecieramy wszystko przez sito.
  • Batata obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Smażymy do chrupkości w głębokim tłuszczu w temperaturze 170°C.

Sposób podania

  • Na talerz nakładamy łyżką puree z marchewki.
  • Na puree kładziemy dwa kotlety i polewamy sosem pieprzowym.
  • Z boku kładziemy warzywa i chipsy.
  • Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów Pomarańczowo-Czekoladowych z sosem pomarańczowym Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Pomarańcza-Czekolada<br><small>z sosem pomarańczowym</small> Pomarańcza-Czekoladaz sosem pomarańczowym
Słona Pistacja Słona Pistacja
After Eight After Eight