Lista składników
- Lody Pomarańczowo-Czekoladowe z sosem pomarańczowym (1 gałka)
- Comber jagnięcy 0,5 kg
- Przyprawy do marynaty: sól 2 g, pieprz 1 g, tymianek 2 g, majeranek 2 g, czosnek 1 g
Puree marchwiowo-pomarańczowe:
- Marchew 200 g
- Masło 50 g
- Sok z pomarańczy 60 ml
- Sól
- Imbir puder do smaku
- Batat 1 sztuka na chipsy
- Brokuł dziki 100 g
- Marchew fioletowa 1 szt.
- Sos pieprzowy 100 ml
Sposób przygotowania
- Comber marynujemy w przyprawach minimum 12 godzin.
- Przesmażamy cały comber na patelni na maśle i oleju na złocisty kolor. Wrzucamy do rozgrzanego pieca na 180°C na około 15 minut.
- Po wyjęciu comber kroimy co jedna kostka.
- Marchewkę fioletową i brokuły blanszujemy we wrzątku.
- Marchew kroimy drobno, wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość miksujemy, dodajemy sól, sok z pomarańczy, masło i imbir. Przecieramy wszystko przez sito.
- Batata obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Smażymy do chrupkości w głębokim tłuszczu w temperaturze 170°C.
Sposób podania
- Na talerz nakładamy łyżką puree z marchewki.
- Na puree kładziemy dwa kotlety i polewamy sosem pieprzowym.
- Z boku kładziemy warzywa i chipsy.
- Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów Pomarańczowo-Czekoladowych z sosem pomarańczowym Schöller.