Lista składników
- Lody After Eight (1 gałka)
 - Filet z kaczki 1 szt.
 - Buraki 2 szt.
 - Bataty 3 szt.
 - Mini marchew 1 szt.
 - Ocet balsamiczny 50 ml
 - Cukier 2 płaskie łyżki
 - Masło klarowane 2 łyżki
 - Mięta
 - Imbir
 - Sól
 
Sposób przygotowania
- Dwa bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
 - Po ugotowaniu blendujemy, dodajemy masło klarowane, doprawiamy solą i imbirem do smaku i gotowe puree odstawiamy.
 - Jeden batat kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C około 30 min.
 - Umyte buraki gotujemy, następnie obieramy i kroimy w cząstki lub wydrążamy kulki i smażymy na patelni na klarowanym maśle. Doprawiamy solą, podlewamy octem balsamicznym i dodajemy cukier.
 - Mini marchew gotujemy, a następnie opalamy palnikiem.
 - Nacinamy skórę filetu z kaczki i smażymy z obu stron po około 2 min.
 - Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 min.
 
Sposób podania
- Na talerz nakładamy puree.
 - Kładziemy plastry pieczonych batatów.
 - Filet z kaczki kładziemy skórą do góry.
 - Nakładamy karmelizowane buraki i mini marchew.
 - Dekorujemy świeżą miętą i dajemy gałkę Lodów After Eight.