Lista składników
- Lody After Eight (1 gałka)
- Filet z kaczki 1 szt.
- Buraki 2 szt.
- Bataty 3 szt.
- Mini marchew 1 szt.
- Ocet balsamiczny 50 ml
- Cukier 2 płaskie łyżki
- Masło klarowane 2 łyżki
- Mięta
- Imbir
- Sól
Sposób przygotowania
- Dwa bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu blendujemy, dodajemy masło klarowane, doprawiamy solą i imbirem do smaku i gotowe puree odstawiamy.
- Jeden batat kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C około 30 min.
- Umyte buraki gotujemy, następnie obieramy i kroimy w cząstki lub wydrążamy kulki i smażymy na patelni na klarowanym maśle. Doprawiamy solą, podlewamy octem balsamicznym i dodajemy cukier.
- Mini marchew gotujemy, a następnie opalamy palnikiem.
- Nacinamy skórę filetu z kaczki i smażymy z obu stron po około 2 min.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 min.
Sposób podania
- Na talerz nakładamy puree.
- Kładziemy plastry pieczonych batatów.
- Filet z kaczki kładziemy skórą do góry.
- Nakładamy karmelizowane buraki i mini marchew.
- Dekorujemy świeżą miętą i dajemy gałkę Lodów After Eight.