Pierś kaczki, z puree z batata, kandyzowanymi buraczkami, marchewkami i Lodami After Eight

Lista składników

  • Lody After Eight (1 gałka)
  • Filet z kaczki 1 szt.
  • Buraki 2 szt.
  • Bataty 3 szt.
  • Mini marchew 1 szt.
  • Ocet balsamiczny 50 ml
  • Cukier 2 płaskie łyżki
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Mięta
  • Imbir
  • Sól

Sposób przygotowania

  • Dwa bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
  • Po ugotowaniu blendujemy, dodajemy masło klarowane, doprawiamy solą i imbirem do smaku i gotowe puree odstawiamy.
  • Jeden batat kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C około 30 min.
  • Umyte buraki gotujemy, następnie obieramy i kroimy w cząstki lub wydrążamy kulki i smażymy na patelni na klarowanym maśle. Doprawiamy solą, podlewamy octem balsamicznym i dodajemy cukier.
  • Mini marchew gotujemy, a następnie opalamy palnikiem.
  • Nacinamy skórę filetu z kaczki i smażymy z obu stron po około 2 min.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 min.

Sposób podania

  • Na talerz nakładamy puree.
  • Kładziemy plastry pieczonych batatów.
  • Filet z kaczki kładziemy skórą do góry.
  • Nakładamy karmelizowane buraki i mini marchew.
  • Dekorujemy świeżą miętą i dajemy gałkę Lodów After Eight.

Do pobrania:

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Karmelowe<br><small> z solą</small> Karmelowe z solą
Bakaliowe Bakaliowe
Bubble Gum Bubble Gum