Lista składników
- Lody After Eight (1 gałka)
Ciasto:
- Mąka pszenna 300 g
- Jajka 2 szt.
- Żółtka 2 szt.
- Woda 100 ml
- Łyżka oliwy
- Szczypta soli
- Czarny barwnik spożywczy
Farsz:
- Mielona wołowina 500 g
- Średnia cebula 1 szt.
- Passata pomidorowa pół szklanki
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Pomidorki koktajlowe 5 szt.
- Mięta
- Wiórki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy passatę i natkę, odstawimy do ostygnięcia.
- Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy jajka, żółtka, oliwę i szczyptę soli oraz czarny barwnik i stopniowo dodajemy mąkę.
- Wszystko wyrabiamy na stolnicy do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
- Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na dwa cienkie placki – tak, by uzyskać prostokątny kształt placka.
- Na jeden z placków ciasta wykładamy po łyżeczce farszu w odległości około 5 cm od siebie.
- iasto wokół farszu smarujemy wodą, by lepiej się skleiło.
- Przykrywamy całość drugim plackiem, dociskając palcami wokół kulek farszu. Uważamy, żeby ciasto nie złapało zbyt dużo powietrza.
- Ciasto wycinamy radełkiem, by uzyskać kwadratowy kształt.
- Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie około 1 min. od wypłynięcia.
Sposób podania
- Gotowe ravioli układamy na talerzu.
- Dookoła układamy podsmażone pomidorki koktajlowe i świeżą miętę.
- Kompozycję zwieńczamy gałką lodów After Eight.
- Miejscami układamy wiórki gorzkiej czekolady.