Czarne ravioli z wołowiną z Lodami After Eight

Lista składników

  • Lody After Eight (1 gałka)

Ciasto:

  • Mąka pszenna 300 g
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtka 2 szt.
  • Woda 100 ml
  • Łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Czarny barwnik spożywczy

Farsz:

  • Mielona wołowina 500 g
  • Średnia cebula 1 szt.
  • Passata pomidorowa pół szklanki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

  • Olej do smażenia
  • Pomidorki koktajlowe 5 szt.
  • Mięta
  • Wiórki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  • Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy passatę i natkę, odstawimy do ostygnięcia.
  • Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy jajka, żółtka, oliwę i szczyptę soli oraz czarny barwnik i stopniowo dodajemy mąkę.
  • Wszystko wyrabiamy na stolnicy do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
  • Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na dwa cienkie placki – tak, by uzyskać prostokątny kształt placka.
  • Na jeden z placków ciasta wykładamy po łyżeczce farszu w odległości około 5 cm od siebie.
  • iasto wokół farszu smarujemy wodą, by lepiej się skleiło.
  • Przykrywamy całość drugim plackiem, dociskając palcami wokół kulek farszu. Uważamy, żeby ciasto nie złapało zbyt dużo powietrza.
  • Ciasto wycinamy radełkiem, by uzyskać kwadratowy kształt.
  • Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie około 1 min. od wypłynięcia.

Sposób podania

  • Gotowe ravioli układamy na talerzu.
  • Dookoła układamy podsmażone pomidorki koktajlowe i świeżą miętę.
  • Kompozycję zwieńczamy gałką lodów After Eight.
  • Miejscami układamy wiórki gorzkiej czekolady.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

After Eight After Eight
Bakaliowe Bakaliowe
Truskawkowy Truskawkowy