Pierogi z makiem z Lodami o Smaku Bezowym z sosem malinowym

Lista składników

  • Lody o Smaku Bezowym z sosem malinowym (1 gałka)

Ciasto na pierogi:

  • Mąka pszenna (typ 500) 500 g
  • Sól ½ łyżeczki
  • Olej 50 ml
  • Gorąca woda 250 ml
  • Kurkuma do zabarwienia ciasta
  • Sepia do zabarwienia (kolor czarny)

Farsz:

  • Mak 400 g
  • Mleko 1 litr
  • Orzechy 80 g
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 80 g
  • Orzech włoski 30 g
  • Miód 80 g

Krem balsamiczny:

  • Wino czerwone 500 ml
  • Ocet balsamiczny 500 ml
  • Brązowy cukier 3 łyżki
  • Sok z 1 pomarańczy

  • Owoce sezonowe (do dekoracji)
  • Kwiatki jadalne (do dekoracji)
  • Miód 50 g

Sposób przygotowania

  • Mieszamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na gładko, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 min.
  • Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje – 1/3 zabarwiamy sepią, a pozostałą część kurkumą.
  • Mak zaparzamy w mleku, gotując na małym ogniu około 1 godziny.
  • Odcedzamy na sitku, następnie mieszamy z orzechami, skórką i miodem.
  • Wszystkie składniki kremu mieszamy w rondelku, następnie na małym ogniu redukujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, studzimy.
  • Z czarnego ciasta robimy makaron tagliatelle.
  • Żółte ciasto wałkujemy na grubość około 2 mm, dzielimy na dwie części – na jednej układamy makaron i wałkujemy tak, by na cieście powstały paski.
  • Wałkujemy żółte ciasto, na środku kładziemy masę makową i przykrywamy drugim ciastem w paski, sklejamy i wycinamy ringiem koła, jak ravioli.
  • Gotujemy we wrzątku, a następnie smażymy na złocisty kolor.

Sposób podania

  • Na talerz nakładamy krem balsamiczny.
  • Układamy trzy sztuki pierogów.
  • Dekorujemy owocami, miodem i kwiatami jadalnymi.
  • Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów o Smaku Bezowym z sosem malinowym Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

<small>Smak</small> Bezowy <br><small>z sosem malinowym</small> Smak Bezowy z sosem malinowym
Czarna wiśnia Czarna wiśnia
Truskawkowy Truskawkowy