Lista składników
- Lody o Smaku Bezowym z sosem malinowym (1 gałka)
 
Ciasto na pierogi:
- Mąka pszenna (typ 500) 500 g
 - Sól ½ łyżeczki
 - Olej 50 ml
 - Gorąca woda 250 ml
 - Kurkuma do zabarwienia ciasta
 - Sepia do zabarwienia (kolor czarny)
 
Farsz:
- Mak 400 g
 - Mleko 1 litr
 - Orzechy 80 g
 - Skórka pomarańczowa kandyzowana 80 g
 - Orzech włoski 30 g
 - Miód 80 g
 
Krem balsamiczny:
- Wino czerwone 500 ml
 - Ocet balsamiczny 500 ml
 - Brązowy cukier 3 łyżki
 - Sok z 1 pomarańczy
 
- Owoce sezonowe (do dekoracji)
 - Kwiatki jadalne (do dekoracji)
 - Miód 50 g
 
Sposób przygotowania
- Mieszamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na gładko, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 min.
 - Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje – 1/3 zabarwiamy sepią, a pozostałą część kurkumą.
 - Mak zaparzamy w mleku, gotując na małym ogniu około 1 godziny.
 - Odcedzamy na sitku, następnie mieszamy z orzechami, skórką i miodem.
 - Wszystkie składniki kremu mieszamy w rondelku, następnie na małym ogniu redukujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, studzimy.
 - Z czarnego ciasta robimy makaron tagliatelle.
 - Żółte ciasto wałkujemy na grubość około 2 mm, dzielimy na dwie części – na jednej układamy makaron i wałkujemy tak, by na cieście powstały paski.
 - Wałkujemy żółte ciasto, na środku kładziemy masę makową i przykrywamy drugim ciastem w paski, sklejamy i wycinamy ringiem koła, jak ravioli.
 - Gotujemy we wrzątku, a następnie smażymy na złocisty kolor.
 
Sposób podania
- Na talerz nakładamy krem balsamiczny.
 - Układamy trzy sztuki pierogów.
 - Dekorujemy owocami, miodem i kwiatami jadalnymi.
 - Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów o Smaku Bezowym z sosem malinowym Schöller.