Lista składników
- Lody o Smaku Bezowym z sosem malinowym (1 gałka)
Ciasto na pierogi:
- Mąka pszenna (typ 500) 500 g
- Sól ½ łyżeczki
- Olej 50 ml
- Gorąca woda 250 ml
- Kurkuma do zabarwienia ciasta
- Sepia do zabarwienia (kolor czarny)
Farsz:
- Mak 400 g
- Mleko 1 litr
- Orzechy 80 g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana 80 g
- Orzech włoski 30 g
- Miód 80 g
Krem balsamiczny:
- Wino czerwone 500 ml
- Ocet balsamiczny 500 ml
- Brązowy cukier 3 łyżki
- Sok z 1 pomarańczy
- Owoce sezonowe (do dekoracji)
- Kwiatki jadalne (do dekoracji)
- Miód 50 g
Sposób przygotowania
- Mieszamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na gładko, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 min.
- Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje – 1/3 zabarwiamy sepią, a pozostałą część kurkumą.
- Mak zaparzamy w mleku, gotując na małym ogniu około 1 godziny.
- Odcedzamy na sitku, następnie mieszamy z orzechami, skórką i miodem.
- Wszystkie składniki kremu mieszamy w rondelku, następnie na małym ogniu redukujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu, studzimy.
- Z czarnego ciasta robimy makaron tagliatelle.
- Żółte ciasto wałkujemy na grubość około 2 mm, dzielimy na dwie części – na jednej układamy makaron i wałkujemy tak, by na cieście powstały paski.
- Wałkujemy żółte ciasto, na środku kładziemy masę makową i przykrywamy drugim ciastem w paski, sklejamy i wycinamy ringiem koła, jak ravioli.
- Gotujemy we wrzątku, a następnie smażymy na złocisty kolor.
Sposób podania
- Na talerz nakładamy krem balsamiczny.
- Układamy trzy sztuki pierogów.
- Dekorujemy owocami, miodem i kwiatami jadalnymi.
- Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów o Smaku Bezowym z sosem malinowym Schöller.