Lista składników
- Lody Słona Pistacja (1 gałka)
- Makaron linguini barwiony tuszem z kałamarnicy 250 g
- Boczek 200 g
- Szpinak baby 100 g
- Czosnek 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Masło 50 g
- Pistacje 50 g
Sposób przygotowania
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy posiekany czosnek i szpinak.
- Boczek pieczemy w piekarniku około 1 godziny w 150 stopniach.
- Po wyjęciu i przestudzeniu kroimy boczek w paski i przesmażamy na patelni z obu stron.
- Zdejmujemy boczek i na rozgrzanej patelni przesmażmy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy posiekany czosnek i szpinak.
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, mieszamy z sosem dodajemy masło.
Sposób podania:
- Na talerzu układamy czarne linguini wymieszane z sosem.
- Do makaronu dodajemy przygotowany boczek.
- Całość posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Na środku układamy gałkę Lodów Słona Pistacja Schöller.