Smażone tofu z Lodami Słony Karmel-Czekolada

Lista składników

  • Lody Słony Karmel-Czekolada (1 gałka)
  • Tofu naturalne 150 g
  • Sos sojowy 20 ml
  • Ryż jaśminowy 100 g
  • Różowy imbir marynowany 30 g
  • Ogórek świeży 50 g
  • Mini por 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Mięta
  • Sok z połówki cytryny
  • Prażone orzechy ziemne

Sposób przygotowania

  • Tofu kroimy w kwadraty 4 na 4 cm i grubość około 1 cm.
  • Następnie marynujemy w sosie sojowym i smażymy na głębokim oleju, do momentu aż się zarumieni.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min.
  • Ogórka skrapiamy sokiem z cytryny z posiekaną drobno miętą i delikatnie solimy.
  • Pora blanszujemy we wrzącej wodzie około 1 min. i podsmażamy na maśle.

Sposób podania

  • Na połowie talerza układamy ugotowany ryż jaśminowy.
  • Na ryżu kładziemy przygotowane tofu, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Przez środek talerza układamy podsmażonego pora, a obok kładziemy ogórek z sokiem z cytryny i posiekaną miętą oraz imbir marynowany.
  • Całość dopełniamy gałką lodów Słony Karmel-Czekolada Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Słony Karmel-Czekolada Słony Karmel-Czekolada
Bakaliowe Bakaliowe
Cream <br><small> ze śmietanką</small> Cream ze śmietanką