Lista składników
- Lody Słony Karmel-Czekolada (1 gałka)
- Tofu naturalne 150 g
- Sos sojowy 20 ml
- Ryż jaśminowy 100 g
- Różowy imbir marynowany 30 g
- Ogórek świeży 50 g
- Mini por 1 szt.
- Sól
- Pieprz
- Mięta
- Sok z połówki cytryny
- Prażone orzechy ziemne
Sposób przygotowania
- Tofu kroimy w kwadraty 4 na 4 cm i grubość około 1 cm.
- Następnie marynujemy w sosie sojowym i smażymy na głębokim oleju, do momentu aż się zarumieni.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min.
- Ogórka skrapiamy sokiem z cytryny z posiekaną drobno miętą i delikatnie solimy.
- Pora blanszujemy we wrzącej wodzie około 1 min. i podsmażamy na maśle.
Sposób podania
- Na połowie talerza układamy ugotowany ryż jaśminowy.
- Na ryżu kładziemy przygotowane tofu, posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.
- Przez środek talerza układamy podsmażonego pora, a obok kładziemy ogórek z sokiem z cytryny i posiekaną miętą oraz imbir marynowany.
- Całość dopełniamy gałką lodów Słony Karmel-Czekolada Schöller.