Tataki z tuńczyka z Lodami Karmelowymi z solą

Lista składników

  • Lody Karmelowe z solą (1 gałka)
  • Tuńczyk 120 g
  • Sezam 20 g
  • Sos teryaki gęsty 20 ml
  • Ogórek 1 szt.
  • Pak Choi 1 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Ocet jabłkowy 30 ml
  • Cukier 20 g
  • Sól

Sposób przygotowania

  • Tuńczyka kroimy w formie prostokąta, delikatnie solimy i opalamy palnikiem z każdej strony, a następnie obtaczamy w sezamie.
  • Pak Choi obsmażamy na maśle, delikatnie solimy i dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie wstążki.
  • Ogórka kroimy wzdłuż w cienkie paski i wkładamy do worka. Dodajemy ocet jabłkowy cukier oraz tymianek, delikatnie solimy i wakujemy próżniowo.

Sposób podania

  • Na talerz wylewamy gęsty sos teryaki.
  • Po jednej stronie talerza kładziemy pokrojonego w plastry tuńczyka.
  • Obok układamy kapustę i marchewkę oraz kompresowanego ogórka.
  • Kompozycję dopełniamy gałką Lodów Karmelowych z solą Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Karmelowe<br><small> z solą</small> Karmelowe z solą
<small>Smak</small> Bezowy <br><small>z sosem malinowym</small> Smak Bezowy z sosem malinowym
After Eight After Eight