Lista składników
- Lody Maple Walnut (1 gałka)
- Dynia piżmowa połowa
- Ryż dziki 100 g
- Ser Koryciński z czarnuszką
- Syrop klonowy 30 ml
- Orzechy włoskie 30 g
- Bazylia tajska
- Granat
Sposób przygotowania
- Dynię myjemy, obieramy i wydrążamy nasiona. Następnie nacinamy w cienkie plasterki „hasselback”.
- Gdy dynia jest nacięta, nacieramy ją oliwą i przyprawami.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na ok. 40 min. Długość pieczenia może się różnić w zależności od wielkości dyni.
- Ryż gotujemy na małym ogniu około 25 min.
Sposób podania
- Upieczoną dynię kładziemy z boku talerza.
- Z jednej strony dyni wykładamy ryż z ringa, a z drugiej kładziemy kawałek sera Korycińskiego.
- Całość posypujemy karmelizowanymi orzechami włoskimi, posypujemy granatem i przystrajamy tajską bazylią.
- Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów Maple Walnut Schöller.