Pieczona dynia piżmowa hasselback z Lodami Maple Walnut

Lista składników

  • Lody Maple Walnut (1 gałka)
  • Dynia piżmowa połowa
  • Ryż dziki 100 g
  • Ser Koryciński z czarnuszką
  • Syrop klonowy 30 ml
  • Orzechy włoskie 30 g
  • Bazylia tajska
  • Granat

Sposób przygotowania

  • Dynię myjemy, obieramy i wydrążamy nasiona. Następnie nacinamy w cienkie plasterki „hasselback”.
  • Gdy dynia jest nacięta, nacieramy ją oliwą i przyprawami.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na ok. 40 min. Długość pieczenia może się różnić w zależności od wielkości dyni.
  • Ryż gotujemy na małym ogniu około 25 min.

Sposób podania

  • Upieczoną dynię kładziemy z boku talerza.
  • Z jednej strony dyni wykładamy ryż z ringa, a z drugiej kładziemy kawałek sera Korycińskiego.
  • Całość posypujemy karmelizowanymi orzechami włoskimi, posypujemy granatem i przystrajamy tajską bazylią.
  • Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów Maple Walnut Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Maple Walnut Maple Walnut
Cream <br><small> ze śmietanką</small> Cream ze śmietanką
Truskawka Truskawka