Lista składników
- Lody Pomarańczowo-Czekoladowe z sosem pomarańczowym (1 gałka)
- Filet z kurczaka 140 g
Panierka:
- Mąka
- Jajko
- Bułka tarta
- Panko
- Papryka ostra
- Sól
Puree z pasternaku:
- Pasternak 2 szt.
- Masło 1 łyżka
- Biała czekolada 40 g
- Brokuł 3 różyczki
- Marchewka 1 szt.
- Chipsy z pasternaku (do dekoracji)
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka doprawiamy solą i ostrą papryką, panierujemy w mące i jajku, obtaczamy w bułce zmieszanej z panko. Smażymy na głębokim tłuszczu.
- Marchew i brokuł blanszujemy w gorącej wodzie.
- Pasternak obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę masła i miksujemy, całość przecieramy przez sito.
Sposób podania
- Na talerz nakładamy puree z pasternaku, a na nim pocięty w plastry filet z kurczaka.
- Dookoła układamy różyczki brokuła oraz marchewkę.
- Dekorujemy pokruszonymi chipsami z pasternaku oraz mikro listkami.
- Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów Pomarańczowo-Czekoladowych z sosem pomarańczowym Schöller.