Kurczak w panko z Lodami Pomarańczowo-Czekoladowymi z sosem pomarańczowym

Lista składników

  • Lody Pomarańczowo-Czekoladowe z sosem pomarańczowym (1 gałka)
  • Filet z kurczaka 140 g

Panierka:

  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Panko
  • Papryka ostra
  • Sól

Puree z pasternaku:

  • Pasternak 2 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Biała czekolada 40 g

  • Brokuł 3 różyczki
  • Marchewka 1 szt.
  • Chipsy z pasternaku (do dekoracji)

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka doprawiamy solą i ostrą papryką, panierujemy w mące i jajku, obtaczamy w bułce zmieszanej z panko. Smażymy na głębokim tłuszczu.
  • Marchew i brokuł blanszujemy w gorącej wodzie.
  • Pasternak obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości, dodajemy łyżkę masła i miksujemy, całość przecieramy przez sito.

Sposób podania

  • Na talerz nakładamy puree z pasternaku, a na nim pocięty w plastry filet z kurczaka.
  • Dookoła układamy różyczki brokuła oraz marchewkę.
  • Dekorujemy pokruszonymi chipsami z pasternaku oraz mikro listkami.
  • Kompozycję zwieńczamy gałką Lodów Pomarańczowo-Czekoladowych z sosem pomarańczowym Schöller.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Pomarańcza-Czekolada<br><small>z sosem pomarańczowym</small> Pomarańcza-Czekoladaz sosem pomarańczowym
Milka Milka
Słony Karmel-Czekolada Słony Karmel-Czekolada