Coffee jelly z mlekiem kondensowanym, owocami i Lodami Waniliowymi

Lista składników

  • Lody Waniliowe (1 gałka)
  • Zaparzona kawa 250 ml
  • Cukier 10 g
  • Agar 2½ g
  • Mleko skondensowane 40 ml
  • Liofilizowana malina 5 g

Sposób przygotowania

  • Kawę doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.
  • Dodajemy cukier i agar, mieszamy około 2 minuty, do całkowitego rozpuszczenia składników.
  • Przelewamy kawę do płytkiego prostokątnego naczynia na wysokość 1½ cm. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Ostrym nożem galaretkę kroimy w równe kostki.

Sposób podania

  • Przygotowane kostki układamy w szklance.
  • Zalewamy skondensowanym mlekiem.
  • Na talerzyku obok umieszczamy gałkę Lodów Waniliowych Schöller.
  • Gałkę posypujemy pokruszoną liofilizowaną maliną.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Wanilia Wanilia
Słony Karmel-Czekolada Słony Karmel-Czekolada
Cytrynowy Cytrynowy