Lista składników
- Lody Waniliowe (1 gałka)
- Zaparzona kawa 250 ml
- Cukier 10 g
- Agar 2½ g
- Mleko skondensowane 40 ml
- Liofilizowana malina 5 g
Sposób przygotowania
- Kawę doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.
- Dodajemy cukier i agar, mieszamy około 2 minuty, do całkowitego rozpuszczenia składników.
- Przelewamy kawę do płytkiego prostokątnego naczynia na wysokość 1½ cm. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
- Ostrym nożem galaretkę kroimy w równe kostki.
Sposób podania
- Przygotowane kostki układamy w szklance.
- Zalewamy skondensowanym mlekiem.
- Na talerzyku obok umieszczamy gałkę Lodów Waniliowych Schöller.
- Gałkę posypujemy pokruszoną liofilizowaną maliną.