Granita z syropem z czarnego bzu i Sorbetem Truskawkowym

Lista składników

  • Sorbet Truskawkowy (1 gałka)
  • Sok z czerwonej pomarańczy 120 ml
  • Woda 100 ml
  • Sok z cytryny 5 ml
  • Syrop z kwiatów czarnego bzu 15 ml
  • Gałązki świeżego tymianku 5 szt.
  • Czerwona pomarańcza 1 plaster

Sposób przygotowania

  • Ciepłą wodę mieszamy z syropem oraz sokiem z cytryny.
  • Odstawiamy do wystudzenia, a następnie przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.
  • To samo robimy z sokiem z czerwonej pomarańczy.
  • Po zmrożeniu, przy pomocy widelca, zdrapujemy powstały lód, uzyskując konsystencję granity.

Sposób podania

  • Pucharek przechylamy pod kątem 45 stopni i wypełniamy do połowy granitą z czerwonej pomarańczy, a następnie dopełniamy granitą z kwiatów czarnego bzu.
  • Na szczycie układamy gałkę Sorbetu Truskawkowego Schöller.
  • Dekorujemy gałązkami tymianku oraz plastrem czerwonej pomarańczy.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Truskawkowy Truskawkowy
Czekolada Czekolada
Maple Walnut Maple Walnut