Lista składników
- Sorbet Truskawkowy (1 gałka)
- Sok z czerwonej pomarańczy 120 ml
- Woda 100 ml
- Sok z cytryny 5 ml
- Syrop z kwiatów czarnego bzu 15 ml
- Gałązki świeżego tymianku 5 szt.
- Czerwona pomarańcza 1 plaster
Sposób przygotowania
- Ciepłą wodę mieszamy z syropem oraz sokiem z cytryny.
- Odstawiamy do wystudzenia, a następnie przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.
- To samo robimy z sokiem z czerwonej pomarańczy.
- Po zmrożeniu, przy pomocy widelca, zdrapujemy powstały lód, uzyskując konsystencję granity.
Sposób podania
- Pucharek przechylamy pod kątem 45 stopni i wypełniamy do połowy granitą z czerwonej pomarańczy, a następnie dopełniamy granitą z kwiatów czarnego bzu.
- Na szczycie układamy gałkę Sorbetu Truskawkowego Schöller.
- Dekorujemy gałązkami tymianku oraz plastrem czerwonej pomarańczy.