Miseczka churros z pomarańczą, gorzką czekoladą i Lodami Słony Karmel-Czekolada

Lista składników

  • Lody Słony Karmel-Czekolada (1 gałka)
  • Masło 20 g
  • Woda 40 ml
  • Cukier drobny 8 g
  • Aromat Waniliowy 1 ml
  • Cynamon 2 g
  • Sól ½ g
  • Mąka pszenna uniwersalna 32 g
  • Roztrzepane jajko 20 g
  • Olej 5 ml
  • Mieszanka cukru z cynamonem do obtoczenia 10 g
  • Sos czekoladowy 10 ml
  • Prażynki Callebaut 15 g
  • Ćwiartka pomarańczy 1 szt.
  • Surowe kakao 10 g
  • Świeża mięta 2 g

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
  • Odwracamy formę do muffinów do góry dnem i natłuszczamy olejem.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cynamon, sól, aromat waniliowy i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do całkowitego rozpuszczenia składników.
  • Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do uformowania jednolitej kuli. Studzimy.
  • Dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy okrężnym ruchem na wypustce formy. Pieczemy 30 minut.
  • Po upieczeniu obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.

Sposób podania

  • Na płaskim talerzu wykonujemy rozbryzg z sosu czekoladowego, układamy prażynki Callebaut oraz miseczkę z ciasta churros.
  • Do środka nakładamy gałkę Lodów Słony Karmel-Czekolada Schöller.
  • Obok kładziemy kawałki pomarańczy.
  • Dekorujemy liśćmi mięty, pokruszonym kakao i prażynkami Callebaut.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Słony Karmel-Czekolada Słony Karmel-Czekolada
Smarties Smarties
Smak Bezowy z sosem malinowym Smak Bezowy z sosem malinowym