Lista składników
- Lody Słony Karmel-Czekolada (1 gałka)
- Masło 20 g
- Woda 40 ml
- Cukier drobny 8 g
- Aromat Waniliowy 1 ml
- Cynamon 2 g
- Sól ½ g
- Mąka pszenna uniwersalna 32 g
- Roztrzepane jajko 20 g
- Olej 5 ml
- Mieszanka cukru z cynamonem do obtoczenia 10 g
- Sos czekoladowy 10 ml
- Prażynki Callebaut 15 g
- Ćwiartka pomarańczy 1 szt.
- Surowe kakao 10 g
- Świeża mięta 2 g
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
- Odwracamy formę do muffinów do góry dnem i natłuszczamy olejem.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę, cynamon, sól, aromat waniliowy i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do całkowitego rozpuszczenia składników.
- Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do uformowania jednolitej kuli. Studzimy.
- Dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy okrężnym ruchem na wypustce formy. Pieczemy 30 minut.
- Po upieczeniu obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.
Sposób podania
- Na płaskim talerzu wykonujemy rozbryzg z sosu czekoladowego, układamy prażynki Callebaut oraz miseczkę z ciasta churros.
- Do środka nakładamy gałkę Lodów Słony Karmel-Czekolada Schöller.
- Obok kładziemy kawałki pomarańczy.
- Dekorujemy liśćmi mięty, pokruszonym kakao i prażynkami Callebaut.