Lista składników
- Lody Słona Pistacja (1 gałka)
- Surowe ciasto kataifi 80 g
- Miód płynny 10 ml
- Olej do natłuszczenia formy 5 ml
- Mąka migdałowa 20 g
- Cukier drobny 20 g
- Masło 20 g
- Kakao czarne 10 g
- Czekolada ciemna (70% kakao) 40 g
- Pistacje kruszone 10 g
- Złoty brokat jadalny ½ g
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Na odwróconej i posmarowanej tłuszczem formie do muffinów z surowego ciasta kataifi formujemy koszyczek i polewamy strużką miodu.
- Pieczemy 15 minut.
- Jednocześnie ucieramy mąkę migdałową z drobnym cukrem, czarnym kakao i masłem, tworząc kruszonkę, czyli ziemię czekoladową.
- Temperujemy ciemną czekoladę. Rozpuszczamy ²⁄₃ porcji czekolady, osiągając temperaturę 48°C, następnie dodajemy pozostałą czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
- Wylewamy czekoladę na odwróconą silikonową formę w kształcie półkuli.
Sposób podania
- Na płaskim talerzu usypujemy górkę z ziemi czekoladowej, dookoła rozsypujemy pokruszone pistacje i posypujemy złotym brokatem.
- Na górce umieszczamy półkulę z ciemnej czekolady, a w niej koszyczek z pieczonego ciasta kataifi z miodem.
- Do koszyczka nakładamy gałkę Lodów Słona Pistacja Schöller.
- Delikatnie posypujemy kruszoną pistacją.