Dubajska czekolada z Lodami Słona Pistacja

Lista składników

  • Lody Słona Pistacja (1 gałka)
  • Surowe ciasto kataifi 80 g
  • Miód płynny 10 ml
  • Olej do natłuszczenia formy 5 ml
  • Mąka migdałowa 20 g
  • Cukier drobny 20 g
  • Masło 20 g
  • Kakao czarne 10 g
  • Czekolada ciemna (70% kakao) 40 g
  • Pistacje kruszone 10 g
  • Złoty brokat jadalny ½ g

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Na odwróconej i posmarowanej tłuszczem formie do muffinów z surowego ciasta kataifi formujemy koszyczek i polewamy strużką miodu.
  • Pieczemy 15 minut.
  • Jednocześnie ucieramy mąkę migdałową z drobnym cukrem, czarnym kakao i masłem, tworząc kruszonkę, czyli ziemię czekoladową.
  • Temperujemy ciemną czekoladę. Rozpuszczamy ²⁄₃ porcji czekolady, osiągając temperaturę 48°C, następnie dodajemy pozostałą czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
  • Wylewamy czekoladę na odwróconą silikonową formę w kształcie półkuli.

Sposób podania

  • Na płaskim talerzu usypujemy górkę z ziemi czekoladowej, dookoła rozsypujemy pokruszone pistacje i posypujemy złotym brokatem.
  • Na górce umieszczamy półkulę z ciemnej czekolady, a w niej koszyczek z pieczonego ciasta kataifi z miodem.
  • Do koszyczka nakładamy gałkę Lodów Słona Pistacja Schöller.
  • Delikatnie posypujemy kruszoną pistacją.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Słona Pistacja Słona Pistacja
Wanilia Wanilia
Czekolada Czekolada