Lista składników
- Lody Czarna Wiśnia (1 gałka)
- Mąka pszenna uniwersalna 4 g
- Zimne masło 14 g
- Roztrzepane jajko 7 g
- Mrożone wiśnie 50 g
- Mąka ziemniaczana 7 g
- Cukier 10 g
- Różowy pieprz 4 g
- Gałązki mięty 2 szt.
- Wisienka koktajlowa 1 szt.
- Bita śmietana 10 g
- Jadalne kwiaty 5 g
Sposób przygotowania
- Przesiewamy razem mąkę pszenną, mąkę migdałową oraz cukier puder. Dodajemy zimne masło i ucieramy na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy przez około 2 minuty, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji ciasta. Odkładamy ciasto do lodówki na 10 minut.
- Po ochłodzeniu ciasta, układamy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy do 2 mm grubości. Wkładamy ciasto wraz z arkuszami do zamrażarki na kolejne 10 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 160°C.
- Używając 8-cm rantu do tartaletki, wykrajamy okrąg, a następnie pasek ciasta na wysokości rantu oraz 6 cienkich paseczków do ułożenia na wierzchu tartaletki.
- Wypełniamy spód i brzegi rantu i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
- Układamy silikonową perforowaną matę do pieczenia na blasze, na niej rant z ciastem i pieczemy 15 minut, aż tartaletka się zarumieni.
- W międzyczasie, w garnuszku podgrzewamy mrożone wiśnie z cukrem i 2 g różowego pieprzu na małym ogniu, a gdy puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Wypełniamy tartaletkę żelem wiśniowym, układamy na wierzchu 6 pasków ciasta, tworząc kratkę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Sposób podania
- Na talerzu robimy maz z żelu wiśniowego.
- Po jednej stronie układamy tartaletkę wiśniową, a po drugiej porcję Lodów Czarna Wiśnia Schöller.
- Dodajemy kleks z bitej śmietany wraz z wisienką koktajlową oraz listki mięty.
- Całość posypujemy pozostałym różowym pieprzem.