Mini tarta z wiśniami, różowym pieprzem i Lodami Czarna Wiśnia

Lista składników

  • Lody Czarna Wiśnia (1 gałka)
  • Mąka pszenna uniwersalna 4 g
  • Zimne masło 14 g
  • Roztrzepane jajko 7 g
  • Mrożone wiśnie 50 g
  • Mąka ziemniaczana 7 g
  • Cukier 10 g
  • Różowy pieprz 4 g
  • Gałązki mięty 2 szt.
  • Wisienka koktajlowa 1 szt.
  • Bita śmietana 10 g
  • Jadalne kwiaty 5 g

Sposób przygotowania

  • Przesiewamy razem mąkę pszenną, mąkę migdałową oraz cukier puder. Dodajemy zimne masło i ucieramy na drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy przez około 2 minuty, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji ciasta. Odkładamy ciasto do lodówki na 10 minut.
  • Po ochłodzeniu ciasta, układamy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy do 2 mm grubości. Wkładamy ciasto wraz z arkuszami do zamrażarki na kolejne 10 minut.
  • Nagrzewamy piekarnik do 160°C.
  • Używając 8-cm rantu do tartaletki, wykrajamy okrąg, a następnie pasek ciasta na wysokości rantu oraz 6 cienkich paseczków do ułożenia na wierzchu tartaletki.
  • Wypełniamy spód i brzegi rantu i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
  • Układamy silikonową perforowaną matę do pieczenia na blasze, na niej rant z ciastem i pieczemy 15 minut, aż tartaletka się zarumieni.
  • W międzyczasie, w garnuszku podgrzewamy mrożone wiśnie z cukrem i 2 g różowego pieprzu na małym ogniu, a gdy puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • Wypełniamy tartaletkę żelem wiśniowym, układamy na wierzchu 6 pasków ciasta, tworząc kratkę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Sposób podania

  • Na talerzu robimy maz z żelu wiśniowego.
  • Po jednej stronie układamy tartaletkę wiśniową, a po drugiej porcję Lodów Czarna Wiśnia Schöller.
  • Dodajemy kleks z bitej śmietany wraz z wisienką koktajlową oraz listki mięty.
  • Całość posypujemy pozostałym różowym pieprzem.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Czarna wiśnia Czarna wiśnia
Słona Pistacja Słona Pistacja
Cytrynowy Cytrynowy