Smażona chałka z karmelizowanym bananem, orzechami włoskimi, figą i Lodami Maple Walnut

Lista składników

  • Lody Maple Walnut (1 gałka)
  • Chałka lub shokupan 1 kromka
  • Jajko 1 szt.
  • Banan ½ szt.
  • Cukier brązowy 10 g
  • Masło 30 g
  • Syrop klonowy 10 ml
  • Orzechy włoskie 20 g
  • Pyłek pszczeli 4 g
  • Świeża figa 1 szt.

Sposób przygotowania

  • Kromkę chałki lub shokupana zanurzamy w roztrzepanym jajku i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle.
  • Banana kroimy wzdłuż i karmelizujemy na maśle.
  • Orzechy włoskie kruszymy i prażymy na patelni z cukrem – do skarmelizowana.

Sposób podania

  • Na talerzu układamy usmażoną kromkę, a na niej umieszczamy gałkę Lodów Maple Walnut Schöller.
  • Obok kromki kładziemy karmelizowanego banana i posypujemy karmelizowanymi orzechami.
  • Całość polewamy syropem klonowym i dekorujemy kawałkami świeżej figi oraz pyłkiem pszczelim.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Maple Walnut Maple Walnut
Wanilia Wanilia
Lion Lion