Lista składników
- Lody Lion (1 gałka)
- Jajko 1 szt.
- Cukier puder 30 g
- Roztopione masło 30 g
- Mleko 30 ml
- Mąka pszenna uniwersalna 60 g
- Cukier waniliowy 1 g
- Sól ½ g
- Ciemna czekolada 45 g
- Biała czekolada 45 g
- Różowa czekolada 45 g
- Słodkie posypki 10 g
- Pokruszony batonik Lion 21 g
- Sos toffi 15 ml
- Borówki 10 g
- Maliny 15 g
- Małe patyczki do lodów 3 szt.
Sposób przygotowania
- Mieszamy składniki na ciasto gofrowe: jajko, cukier puder, roztopione masło, mleko, mąkę, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
- Rozgrzewamy gofrownicę na mini gofry, rozlewamy ciasto do 3 form, zanurzamy patyczki i zamykamy gofrownicę.
- Rozpuszczamy trzy rodzaje czekolady osobno – w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
- Każdego mini gofra na patyku zanurzamy w czekoladzie, a następnie posypujemy kolorowymi posypkami.
Sposób podania
- Na talerzu wykonujemy zygzak z sosu toffi i układamy na nim gałkę Lodów Lion.
- Obok kładziemy trzy mini gofry.
- Całość dekorujemy borówkami oraz malinami i posypujemy kruszonym batonikiem Lion.