Mini gofry na patyku z owocami sezonowymi i Lodami Lion

Lista składników

  • Lody Lion (1 gałka)
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier puder 30 g
  • Roztopione masło 30 g
  • Mleko 30 ml
  • Mąka pszenna uniwersalna 60 g
  • Cukier waniliowy 1 g
  • Sól ½ g
  • Ciemna czekolada 45 g
  • Biała czekolada 45 g
  • Różowa czekolada 45 g
  • Słodkie posypki 10 g
  • Pokruszony batonik Lion 21 g
  • Sos toffi 15 ml
  • Borówki 10 g
  • Maliny 15 g
  • Małe patyczki do lodów 3 szt.

Sposób przygotowania

  • Mieszamy składniki na ciasto gofrowe: jajko, cukier puder, roztopione masło, mleko, mąkę, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
  • Rozgrzewamy gofrownicę na mini gofry, rozlewamy ciasto do 3 form, zanurzamy patyczki i zamykamy gofrownicę.
  • Rozpuszczamy trzy rodzaje czekolady osobno – w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  • Każdego mini gofra na patyku zanurzamy w czekoladzie, a następnie posypujemy kolorowymi posypkami.

Sposób podania

  • Na talerzu wykonujemy zygzak z sosu toffi i układamy na nim gałkę Lodów Lion.
  • Obok kładziemy trzy mini gofry.
  • Całość dekorujemy borówkami oraz malinami i posypujemy kruszonym batonikiem Lion.

Poznaj nasze inne smaki lodów:

Lion Lion
Nesquik Nesquik
Wanilia-Porzeczka Wanilia-Porzeczka